Utama

7 Feb 2012

Resepi Buat Ibu Berpantang

Salam Maulidul Rasul.

Dalam kesibukan melayan kerenah segala macam tiba2 teringat akan satu resepi masakan ibu berpantang yang dah lama tak buat...(last buat 5 tahun lepas). Dapat resepi ni daripada kawan-kawan Utara di Putrajaya... senang je nak menyediakannya tapi sedap kalau makan panas-panas.

Bahan-bahannya:

Ikan Masin (jeruk/basah)- nak sedap ikan masin tenggiri (dipotong kecil2)
Asam jawa
sedikit garam
bawang merah (hiris/potong)
bawang putih (hiris/potong)
tomato (potong dadu)
Air secawan

Cara memasak :
- Panaskan air dan masukkan bawang merah, putih.
- Masukkan air asam jawa mengikut kepekatan yang dikehendaki kemudian masukkan ikan masin.
- Apabila dah mendidih, masukkan tomato dan garam secukup rasa.

PERINGATAN!

Buat para bapa2 yang ingin menghidang masakan untuk isteri berpantang, pastikan nasi masih panas atau suam. Bukannya apa... sekadar ingin memberi petua menjaga orang berpantang yang tak boleh makan nasi sejuk. Takut masuk angin.

Suami pun boleh makan sekali...Selamat menjamu selera...

No comments:

Post a Comment